De buurt

Op ’t land staat in de Krimpenerwaard, Zuid-Holland. Dat is een ruime 20 minuten rechts van Rotterdam, 30 minuten links van Utrecht, en tien minuten onder Gouda. Onze landelijke vergaderlocatie ligt midden in Het Groene Hart. Een heerlijke en idyllische plek om te wonen. Grote steden dichtbij, de dorpen op fietsafstand, en toch lekker in the middle of nowhere, met romantische landweggetjes waar de elektriciteit nog vervoerd wordt via simpele maar mooie houten palen, en boogjes zwarte kabel. Een historisch plattelandsbeeld dat wat mij betreft nooit mag verdwijnen. En wat wij verkozen hebben als dé plek om te werken en vergaderen in de natuur.

De verschillende dorpen zijn aan elkaar geregen via langgerekte buurtschappen, met aan het eind een soort van pop-up dorp. Alsof het ‘hallo, daar ben ik dan!’ roept bij aankomst. Wij wonen in het buurtschap Benedenheul, en worden omringd door Benedenkerk, Bovenkerk, Zuidbroek, Benedenberg, Bovenberg, Achterbroek en het Beijersche.

Stolwijk is bekend om z’n kaas. In het hele land vind je wel ergens een markt waar je Stolwijkse kaas kunt kopen. Wij hebben het geluk dat we omringd zijn door kaasboerderijen, en iedere boer heeft wel z’n eigen proces. Boerenkaas, rauwmelkse, biologisch, etcetera, alles smaakt verschillend. Een enorme luxe, als je zoals wij kaasliefhebbers zijn. En daar laten we onze gasten graag van mee genieten.

Pal naast ons is het dorpje Berkenwoude. Geen winkel te bekennen, maar wel een prachtig dorpsgezicht, en ook hier veel buitengebied. Je wandelt er vanaf ons erf zo naar toe, tenzij je onderweg de Elserkade wilt ontdekken.
Een stukje verderop, als je linksaf ons erf af gaat, belanden we, na Stolwijk te zijn gepasseerd, in Bergambacht. Een fotogeniek dorpje met ook hier een mooi behouden dorpskern, buitengebieden en een keur aan enthousiaste en ambachtelijke middenstand. Streekproducten all over the place.

Al deze dorpjes liggen tussen de rivieren IJssel en Lek, en ja, ‘het water’ moet niet komen want dat zou best wel eens lastig kunnen worden. Wat we ook overal terug zien, zijn de oude en historische Tiendwegen, omzoomd met stoere knotwilgen, die je overal hier ziet, en met een mysterieuze geschiedenis. Ze zijn geografisch zo’n 300 meter parallel aan de rivier of een stroompje gebouwd, dus het zal wel iets van doen hebben met de stand van de rivieren, want ze zijn ooit aangelegd op veenkades in veenontginningen.

Dan hebben we nog een mooi verhaal over Koningin Wilhelmina en Napoleon. Ik bedoel hier vanzelfsprekend de Wilhelmina uit de 18e eeuw. Beiden zijn in de buurt van het buurtschap Vlist geweest, aan het riviertje de Vlist, en zijn in hun postkoets voorbij gesjeesd, waarbij Napoleon is blijven slapen in de herberg die nu eetcafe De Vlist is. De weg heet daar dan ook Bon Repas. Hoe romantisch allemaal, hoewel ze elkaar helaas nooit zijn tegen gekomen.

Toch leuk, zo geven we u graag wat meer achtergond over de omgeving waar u zich bevindt. Een volgende keer vertellen we ook graag wat over het charmante Gouda, dat hier slechts een kleine tien autominuten vandaan is, en waar onze gasten slapen als ze twee heidagen geboekt hebben.

Dag, dag,

Andrea

Vorige
Vorige

S f e e r

Volgende
Volgende

H E R F S T