Koffie

Koffie. Wezenlijke opstartliefde van menig mens. Hier Op ’t land is er natuurlijk ook koffie. In alle soorten en maten, want onze gasten hebben een eigen voorkeur en dan mag de latte, cappuccino en doppio zeker niet ontbreken.
Dus moest er een goede koffiemachine komen. Vond ik.

Zelf drinken we nog gezellig uit de cafetière, heerlijk doordrukken, grove maling. Maar daar red je het niet mee als je een groep van 12 personen hebt.

Daarom is daar onze handige Jura machine. Met mini koelkastje eraan voor opschuimmelk, zodat deze mooi koel blijft. En kan een ieder naar hartelust z’n eigen koffie tappen. De hele dag door. Heel gemakkelijk, want ‘de Jura’ praat namelijk tegen je. Niet hardop (gelukkig) maar via de display. Ideaal, hoef je namelijk niet zelf na te denken. Kun je tijdens het koffie tappen lekker door blijven brainstormen in je eigen hoofd en die fijne focus op je werk vasthouden. ‘Alstublieft’ zegt Jura, als de koffie klaar is.


En natuurlijk is daar ook thee. Hup, uit eigen tuin plukken we de verse munt. Verse gember is er ook. Want gember is de laatste jaren ‘in’. Of misschien alweer ‘uit’?
En verder een uiteenlopende mix van allerlei deftige en kleurrijke kruidenzakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel in een theezakje gestopt.
Een goede vriendin van mij houdt daar niet van (ik overigens wel. Hoe vager, hoe lekkerder ik het vind vreemd genoeg). Zij heeft me geleerd dat een simpele English breakfast tea nooit en te nimmer mag ontbreken in het assortiment. En ze heeft gelijk. De goede oude Engelse melanges en die fijne Earl grey hebben daarom een ereplek gekregen.


Ik merk dat ik het vandaag over drankjes wil hebben. Blijkbaar. Nou dan gaan we nog even door met boerenmelk, boerenkarnemelk en vers geperste jus d’orange. Allemaal horen ze bij de boerenlunch. En niet een zuinig afgemeten glaasje, maar karaffen en kannen zetten we neer. En ouderwetse beugelflessen want dat staat lekker plattelands. En oh ja, de gehele dag karaffen met water, waar citroen, limoen en munt vechten om het leukste plaatsje aan het raam. De mensen hier uit de buurt zouden het maar ‘gedoe’ vinden.


Maar even terug naar de koffie. Ik kan zelf echt niet zonder, en ben ’s morgens pas aanspreekbaar na mijn eerste kopje. Om zes uur! Jazeker, we gaan hier vroeg uit de veren en vooral ook met de kippen op stok. Volgen het ritme van onze buurtgenoten. En van de dieren om ons heen. Dat leeft prettig en is lekker overzichtelijk. 


En daar hoort natuurlijk iets bij! Bij die koffie en thee. We hebben gekozen voor de Stolkse stroopkoek, de trots van onze eigen dorpsbakker (sedert 1723). ‘Haal ze alsjeblieft weg’, zei een van onze gasten, ‘want ze zijn verslavend’. Dat doen we niet want het is zo leuk om de waren uit te stallen waar ze hier in de buurt hun brood mee verdienen.

Streekproducten. Vers. En van het land of uit eigen bakkerij of kaasboerderij.

Ambachten bestaan hier nog in de mooie Krimpenerwaard. 

Dag, dag,

Andrea

Vorige
Vorige

H E R F S T

Volgende
Volgende

Natuur biedt rust